Bakgrund –  till varför jag och min familj valde att förändra livet,

Jag och min familj tog  år 2004  beslutet att sälja vårt hus i Sverige, lämna vardagens stress och istället flytta halvårsvis till Koh Lanta, Thailand. Vi bestämde oss hösten 2005 att flytta ner till Koh Lanta på allvar och kanske tillbringa någon månad under sommaren i Sverige.

Vi var så otroligt trötta på de mörka, långa och kalla vintrarna, då man varje morgon segade sig upp ur sin varma sköna säng och tänkte ”det kan inte var sant är klockan redan är…” för att pulsa ut till bilen, starta den för att få någon värme alls och börja skrapa rutorna. Sedan satte man livet på spel varje dag genom att sladda runt på de hala eller moddiga vägarna så att man var helt slut när man kom fram. Ja, det var då man började fundera på om detta var livet?

Att värma upp sin villa i Sverige blir bara dyrare och dyrare och ska man elda med ved så går sommarmånaderna åt till att lösa detta till kommande långa, mörka och kalla vinter. Vi var så trötta på detta ekorrhjul med att stressa varje morgon, lyckas få barnen i tid till skolan eller dagis och se till att de förhoppningsvis hade allting med sig. Jobba hela dagen, stressa iväg och förhoppningsvis hinna handla innan barnen skulle hämtas. Komma hem, få i barnen mat, bråka om läxorna, skjutsa och hämta till träningar eller kompisar. Givetvis var bensinen redan slut, trots att det ju inte var länge sedan jag tankade. Icke att förglömma så måste kvällsmat fixas och barnen i säng innan det var dags att se nyheterna och kanske sporten och därefter läggdags för att orka med en ny dag.

Man ska jobba övertid och kämpa på för att ha råd till nyare bil (grannen har ju faktiskt bytt). En semesterresa behöver man ju också  för att klara vintern. Allt detta bara för att veta att morgondagen kommer att innehålla samma scenario. Är det konstigt att människor går i väggen?!

Det är ingen annan än du själv som kan bryta mönstret och ta tag i ditt liv. Man har alltid ett val!

Att vi valde just Koh Lanta var främst för den fina svenska skolan som finns här på ön. Vi funderade först på Phuket och kände att det nog skulle passa oss bättre, i och med att där finns mer att göra och att infrastrukturen är mera utvecklad mm.

Som vi känner nu så är vi glada att vi flyttade hit istället. Här finns otroliga stränder där vägen inte går alldeles bredvid, maten är mycket billigare och barnen och vi själva känner oss mycket mer harmoniska här. Vi ser det också som att vi ger barnen en möjlighet att utvecklas och uppleva lite mer. Barnen har blivit säkra och öppna individer med förståelse för att det finns annat än Sverige. De har fått nya kompisar, men har även kvar sina vänner där hemma.

Lanta Sanuk School är mycket bra och då varje klass är liten så finns det mer utrymme för varje individ. Barnen har legat mycket bra till i sina klasser när de kommit hem och i framförallt engelska är de flera årskurser före.

När vi emellanåt känner att det skulle vara kul med en utflykt över helgen tar vi båten över till Phuket som ligger tre timmar bort eller stannar på Phi Phi som ligger halvvägs. Det är en relativt stor båt som tuffar fram i maklig takt och man sitter oftast och solar på däck med benen dinglande över kanten.För dom som bor här en längre och inte har arbetstillstånd måste dessutom åka på så kallade visumresor och det är kul och intressant att få se andra länder.

Koh Lanta är ca 2,8 mil lång och ca 7 km bred och ligger i höjd med Phi Phi och Phuket i Andamanska havet. Koh Lanta är den största av 52 Lantaöar och anses vara en av de allra hetaste öarna i Thailand. Det är också en av de öar som Thailands regering tagit beslut om att satsa mest pengar på till infrastrukturen. De har även deklarerat att detta är en ö som ska statsplaneras tidigare så att det inte blir ett nytt Phuket utan bibehåller sin lugna och natursköna utstrålning.

Krabi stad har den närmsta belägna flygplatsen. Den är numera internationell, vilket gör det lättare att komma hit. Novair flyger nu direkt Stockholm-Krabi och Göteborg-Krabi. Man kan välja att åka båt eller bil från Krabi till Lanta. Väljer man bil måste man idag åka med en bilfärja.

För några år sedan väcktes mitt eget intresse för att köpa hus i Thailand. Dels för att man vill bo lite bättre när man är här länge, men framförallt för att jag är övertygad att det är en bra affär. Jag kan se att vi kommer få samma utveckling som i de populära områdena i Spanien, där ingen vanlig människa idag har råd idag har råd att köpa hus. Svensk skola på ön gör också att man väldigt enkelt hyr ut sitt boende om man skulle vilja det.

Det jag retade mig på när jag kom hit för några år sedan var att jag tyckte det var dyrt att köpa hus och om jag ville ändra på något så var det jättedyrt. Jag har varit i byggbranschen i hela mitt liv och att se någon slags byggnad växa upp är som en passion för mig. Jag  beslutade mig därför för att starta ett eget företag som inte skulle ha så dyra priser men ändå erbjuda samma produkt, eller kanske till och med bättre. Sommaren 2006 började vi bygga Malee Seaview (Numera Malee Beach)

Att vara lyhörd och att bygga upp villorna tillsammans med kunden och att göra allt för att alla önskemål ska bli verklighet, är en röd tråd som vi jobbar för. Med ”tillsammans” menar jag att det kommer att skickas bilder från villabygget i en jämn ström. Det ska nästan kännas som att vara på plats och man ska snabbt kunna se om det är något man vill ändra för att diskutera fram den bästa lösningen för att just er dröm ska bli sann.

Nu är det inte så lätt att starta företag i Thailand och det kostar en del med alla papper och tillstånd. Jag tycker dock att det var värt besväret, vi har det underbart här nere och pga. att man lever väldigt billigt så behöver vi inte tjäna så mycket.

Vi varken städar, lagar mat eller tvättar själva, detta är billigt att leja bort och först nu förstår man vilken otrolig tid man lägger på detta i Norden. Det gör också att man har mer tid för varandra och barnen.

Har ni barn så är Malee Seaview och Sai Naam Lanta alldeles perfekt för er. Det liggerpå ”rätt sida av vägen” och i området kommer det att bo många barnfamiljer. Då det ligger precis vid havet med makalös utsikt över Phi Phi öarna och även Phuket vid klart väder och precis vid världens tio vackraste stränder, ja då känns det riktigt bra. Har man inte barn, så är ändå fördelen att det mycket enkelt går att hyra ut sin villa i detta område, kön på att få hyra är redan lång.

Vi har lagt stor stor vikt vid säkerhet, grönska, belysning, porlande vatten och att skapa ett lugnt och harmoniskt område. Visst finns det vägar i området men tanken är att bilar och andra fordon ska parkera på områdets parkering.  Med säkerhet så menar jag att vi har en mur runt området och security dygnet runt, året runt. Barnen ska också enkelt kunna springa runt och leka med varandra utan trafik runtomkring.

Nu är det dock inga som helst problem med säkerheten på Lanta. Människorna här är bara så uppriktigt trevliga och mycket vänliga och hjälpsamma (speciellt med barn) men det känns ändå bra att erbjuda ett helsäkert koncept.

De flesta familjer här nere vågar släppa sina barn på ett annat sätt än hemma i Sverige och då det finns många barn i samma åldrar så är kamrater inga problem och de får här möjligheten att blomstra ut.

Aktiviteter för barnen? Ja, det är det som är så unikt här. Barnen blir så otroligt aktiva och företagsamma att de inte hela tiden behöver matas med sysslor. Visst blir det mycket aktiviteter, men mest så är det faktiskt barnen som ordnar det själva.

Jag, Mattias 45, Mia 44, bor stora delat av året på Koh Lanta medans Elinore 22 pluggar i Sydney och Emil 19 jobbar och bor i Sverige.

Våra villor finns med många olika lösningar som större terrass, utdraget tak, utdraget kök, extra sovrum mm.

Är du intresserad av att arbeta så finns det alla möjligheter då detta är lite av nybyggarland. Det rekommenderas dock att man kommer ner och verkligen känner in vad man vill göra och vad det kan finnas efterfrågan på och visst hjälper jag er om ni vill hitta på något.

Vi arbetar med mycket seriösa och duktiga advokater som har jobbat med oss européer en lång tid och som får en att känna sig riktigt omhändertagen och upplyst.

Vi har tagit beslutet och det känns mycket, mycket bra!

Hur går dina tankar och funderingar?

Hör av dig om du vill!

Med Vänliga Hälsningar Mattias Terngård Kontakt: mattias@poseidonvillas.net